Saturday, February 04, 2012

believe it or not?

Assalamualaikum, sahabat-sahabat sekalian!

Alhamdulillah, hari ini Allah bagi something best lagi! Suka bila ilah tengok fb status sahabat-sahabat ilah. Walau apa jua ketentuan Allah dalam hidup mereka, mereka mula menyedari ada hikmahnya atas segala yang berlaku. Memang betul! Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

Ilah nak share,

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (2:216)

Mungkin kita rasa benda tu yang terbaik untuk kita, tetapi sebenarnya Allah tahu benda tu buruk untuk kita. Jadi, Dia bagi something else for us. Alhamdulillah, Allah sentiasa ada untuk guide kita, kan!

Analogi begini,
Hmm, hanya pembuat kereta mahupun pencipta kereta yang tahu membaiki kereta tersebut.
Jadi, hanya Allah iaitu pencipta dan Tuhan kita yang tahu pasal kita.
Oleh itu, jomlah kita hidup berdasarkan aturan Allah..

Usually, people always say, "Mom knows best".
But actually, "Allah knows best"!!!

So, no matter what you're having or facing right now, just smile and bear in mind that He's testing you right now. To test whether you are beriman or not..
You don't believe it? Hmm, read this:

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? (29:2)

Have faith in Him!








Friday, February 03, 2012

wrong perception!


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum, sis!

Kaifa imanuki (apa khabar iman anda?). Insya'Allah, semoga iman kita sentiasa menaik dan tidak
berkurang. Hari ni ilah nak share satu benda.

Hmm, rasa macam Allah tu cool sgt! Dia bagi jawapan on the spot.
Tadi kan, ilah tanye sorang akhawat ni,
"Macam mana nak tahu dugaan yang Allah bagi tu hukuman ke ujian eh?"

Sebab ilah tengah mengalami something yang tak best!

Memang Allah hantar sahabat tu dengan jawapan,
"Kita kenalah bersangka baik dengan Allah, kan".

Dush! Kena sebijik.. Haha..
Alhamdulillah, Allah masih sayang Ilah.
Sebab tu Dia bagi jawapan macam tu..

Jom tengok hadis ni. Syok sgt!

Dari Abu Hurairah ra. Berkata, bersabda Rasulullah saw. : Allah berfirman : “Aku tergantung pada prasangka hamba-Ku, dan Aku bersamanya jika ia mengingat-Ku; jika ia mengingat-Ku dalam jiwanya, maka Aku mengingatnya dalam diri-Ku; dan jika ia mengingat-Ku dalam lintasan pikirannya, niscaya Aku akan mengingat-Nya dalam pikirannya kebaikan darinya (amal-amalnya); dan jika ia mendekat kepada-ku setapak, maka aku akan mendekatkannya kepada-Ku sehasta; jika ia mendekat kepada-ku sehasta, maka aku akan mendekatkannya kepada-ku sedepa; dan jika ia mendatangi-Ku dengan berjalan, maka Aku akan menghampirinya dengan berlari. (Hadits riwayat Bukhari dan Muslim).

Ilah teringat satu cerita pasal seseorang ni. Dia seorang Islam tapi sudah murtad.
Sekarang dia menjadi jurucakap (kind of promoter) for Kristian.
Apa yang ilah terkilan, ialah bila dapat tahu yang sebenarnya one of reasons why she's murtad sebab dia rasa Allah menghukum dia dengan kemiskinan dan kesusahan yang dia dapat. Sampaikan dia doubt, is Allah really exist?

When we don't understand thoroughly about Islam, we'll start to question everything.
Sedangkan Allah ingin menguji kita. Kan hidup kita di dunia ni satu ujian, to test whether we are beriman or not. (67:2)

Kalau dulu, sahabat Rasulullah risau bila Allah dah lama x turunkan ujian.
Mereka menanti-nanti ujian daripada Allah, sebab melalui ujian tersebut, mereka makin
dekat pada Allah.

Pernah dengar x,
"Allah bagi kita ujian sebab Allah rindu nak dengar rintihan suara kita".
Sweet x Allah tu? Ilah rasa, sgt2 comel n sweet Allah tu!

Sebenarnya, ujian mahupun kesenangan,
semua tu ujian daripada Allah. Sebab tu, sebagai orang mukmin, kita kena bersyukur bila dapat nikmat, dan sabar atas dugaan yang Allah bagi.
Allah tengah nak bagi kita pahala tu. Atas kesabaran kita!
Yang penting, semoga Allah redha dan merahmati hidup kita!



video

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna


p/s: Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata. Syaitan lah yang hasut kita mcm2 kan..
Hanya iman yang kuat pada Allah mampu mengalahkan tipu daya syaitan yang lemah tu!
So, tunggu apa lagi? Jom lancarkan perang pada syaitan!