Friday, October 15, 2010

ape ek?

Assalamualaikum wbt..

Hari ini ilah rasa macam banyak masa lapang.. Kalau tak ada free time, macam manalah ilah boleh duduk bahagia update blog tersayang ni? Haha =)

Tersenyumlah.. Jangan menunggu bahagia untuk tersenyum.. Namun, tersenyumlah untuk bahagia.. La tahzan!!

Tiba-tiba je ilah rasa macam ilah dah dapat satu semangat baru.. Semangat untuk berubah.. Mesti tertanya-tanya nak berubah apa? Tak apalah, ilah rasa tak perlu ilah luahkan di sini.. Yang penting Allah sahaja yang tahu. Sahabat-sahabat tolong doakan ilah eh.. Semoga ilah sentiasa kuat dan ikhlas dalam setiap perkara yang ilah buat..

Pernah baca tak buku "Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul"? Serius ilah cakap, buku tu sangat2 best!! Ilah tak nak cerita panjang2, kalau nak tahu buku tu pasal apa, belilah... Kalau tak pun, pergi pinjam daripada kawan-kawan k... Yang ilah cuma nak cakap, JOM KITA BERCINTA SELEPAS KAHWIN.. Nak tak??

Haha... lawak.. lawak...

Pernah terfikir tak, apa tujuan kita hidup kat dunia ni eh?
Dulu ilah fikir, ilah nak tunaikan impian ilah, nak tunaikan impian parents, nak capai cita-cita, kahwin, dapat anak banyak-banyak, then dapat phd, buat klinik, dah lama sikit, bersara, jaga cucu-cucu, kemudian apa lagi? Mati..

Sedangkan dalam al-Quran, Allah s.w.t. telah berfirman:

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku".
Surah At-Tur ayat 56

Hehe.. tulah, selama ini ilah dah silap la... tak apa, yang penting ilah dah tahu tujuan ilah hidup sekarang..

owh.. rupa-rupanya tujuan Allah menciptakan ilah dan sahabat-sahabat supaya kita beribadat kepada-Nya dan menjadi khalifah di muka bumi..

penting tau untuk kita amalkan dua perkara ini..

Pernah dengar satu cerita tak?

Dulu, adalah 5 orang kawan baik nie. Mereka selalu masak sama-sama, jahit baju sama-sama, kemas rumah sama-sama, makan minum sama-sama.. Menyanyi lagu Ku Berlari sama-sama. Suatu hari, adalah kebakaran. Ilah pun tak sure macam mana boleh terbakar. Tulah, main api lagi, kan dah terbakar.. Hehe.. then ada seorang daripada mereka, yang sedar ada kebakaran. Dia try nak kejutkan kawan-kawan dia, tapi ada seorang kawan ni yang tengah mengigau sampai tak ingat dunia, ada yang memang tidur mati, ada seorang ni pulak yang marah sampai menyumpah seranah apabila kawan ni try nak kejut. Tapi nasib baiklah ada seorang kawan dia yang memang dengar cakap. Bila dicuit suruh bangun je, terus dia bangun, umpama lembu dicucuk hidung (betul ke peribahasa ni).. Akhirnya 2 orang je yang terselamat. Yang 3 lagi tu hangus rentung terbakar..

Begitulah juga dengan kehidupan kita..

Kalau kita tak melaksanakan amar makruf nahi mungkar, tengoklah apa yang akan terjadi pada kawan-kawan kita. Semua orang cakap sayang kawan masing-masing.. Mulut cakap sayang, tapi kalau sayang, kenapa tak tegur kalau dia buat salah? Kalau sayang, kenapa tak bimbing dia ke jalan yang benar? Sudah terang lagi bersuluh. Maksudnya kasih sayang kita terhadap kawan masih tidak utuh sekiranya kita tak mampu nak tegur dia ke arah kebaikan.. tapi tegurlah dengan berhemah eh.. ingat macam mana Rasulullah s.a.w berdakwah? dah lupa?? aish.. pergi ingat balik macam mana..

Dengarlah lagu ini.. Semput ilah nak nyanyi...






princess note: the more u "amar makruf nahi mungkar", the more u love your friends..
Hypothesis is accepted!!!! =)

1 comment:

aur.tebing said...

fadhilah, luahan rasa di blogmu ini seindah dan setulus namamu.. eceh, hehe, lame xberusik blog ni..eh tak, lame rasenya kita yg tak jenguk blog anda..weee~ saya suka sgt 'post' ini.

sayang kepada seorang sahabat bukan bermakna kita hanya pandang sebelah mata apabila dia melakukan suatu kesilapan, sayang kepada seorang sahabat (pada hemat saya) bermakna kita mendekati dan menegurnya apabila perlakuannya tidak disenangi oleh seseorang... bukankah lebih manis jika kita berjuang bersama-sama berbanding berjuang sendirian ? jom kita mencari keredhaan-Nya bersama-sama ye ya ukhti (: