Monday, December 03, 2012

19: 25


The exam will be next week.

Nothing much to say. But may Allah keeps us tight in this path.
Don't let the dunya comes to our heart, because it the most scary thing.

Allah, aku tak layak untuk syurga-Mu. Tapi aku tak sanggup masuk neraka-Mu.
Where supposed I go during that day? For sure, the day will come.
I better get well prepared for that day.

Gulp.

Thinking.

Crying.

May You accept my struggle for this upcoming exam as my presentation and proof to You.
I know You don't judge people by the result, but by the efforts right.
I want to give my best effort for You :)

Rasulullah, I want to meet you and your companions. Please wait for us. :)



Friday, October 19, 2012

life is meaningful if

Assalamualaikum :)

Okay, kejap! *betulkan niat dulu sebelum menaip la*

Dah sebulan lebih berada di bumi Ireland. How's Ireland treating me so far? Entahlah.
Awal-awal dulu, sangat rasa mereka sangat penyayang. At first, quite awkward with it. But now, I realise. It's because dakwah kita kan dakwah kasih sayang, right?

Kadang-kadang, rasa diri ini lambat. Mereka sibuk berlari-lari mengejar, nampak di muka mereka keletihan, kebusyan, faham sangat perasaan itu. Di suatu masa dahulu. Ketika itu, hanya Allah yang tahu. Ketika itu, tahap pergantungan pada Dia sangat-sangat dirasakan. Sebenarnya rindu perasaan itu. Sometimes, I feel like I really want to help them. I want to be their shoulder, even for them to rest for a while.

Pernah je rasa ada orang tak menunaikan hak diri ini. Tapi, amatlah kerdil diri ini untuk meminta-minta. There is a time, when I reflect back, there's a lot of things or something that He has already given to me. Without I'm asking for it, He gave them. Everything. Full with bless. I don't want to ask anything anymore. Because I just realised, I will be full enough if I have Him :)

Tadi, balik kelas bercakap-cakap dengan Dia. Sambil melihat pokok-pokok yang semakin luruh, dari hijau menjadi kuning. Suka. Kagum. Sedih jugak. Macam mana Rasulullah boleh sabar atas jalan ini walaupun dia bermula berseorangan? Hassan al Banna pun sama.
Something that I want to ponder on myself. *sedih*

My journey has just begun. I want to restart over again and keep moving on until I find Him in jannah. Insya'Allah :)

To everyone, it's not too late to start over again. May Allah bless everyone :)

mood: erti hidup pada memberi. memberi kehidupan kepada yang lain.

p/s: doakan :)

Sunday, July 22, 2012

mwahh!

Assalamualaikum semua! :)

Jika benar kita sayang Dia, kita mahu bekerja untuk Dia. Kita mahu bersegera untuk
menolong agama-Nya. Takkan pernah kita mencari alasan mahupun cuti sebentar untuk berehat-rehatan. Jika benar kita ikhlas mahu menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini!

Mungkinkah gathering kita hari itu adalah yang terakhir sebelum masing-masing mengorak langkah ke fasa baru? Itu mungkin gathering jasad yang terakhir. Tetapi bukankah kita sentiasa berjanji, kita akan sentiasa gathering sama-sama di malam hari, tika masih ada yang lena dibuai mimpi, kita mahu bangun untuk bersujud pada Dia? Tanda kita hamba yang bersyukur.

Semoga kita terus kuat atas segala dugaan yang mendatang. Adik-adik, terus kuat ye di bumi yang dirindui itu. Kadang-kadang, terasa juga mungkin sebab kelemahan kami, tapi akak percaya adik-adik mampu untuk meneruskan dakwah di bumi itu. Kerna Allah tahu adik-adik mampu! Ingatlah, bergeraklah bertunjangkan iman dan taqwa pada Dia. Kerna itulah yang mampu mengekalkan kita atas jalan pilihan ini, insya'Allah :) Akak sayang adik-adik sangat-sangat. Mungkin terlalu expressive tetapi itulah. Semakin merindui gelagat dan semangat semua. Doakan semoga kami mampu terbang lagi di bumi itu.

Sahabat-sahabat saya, everyone seems to have your own path. Got to settle our own matters. Tapi, no one is left behind. Sentiasa baca doa rabitah itu, minta pada Dia agar sentiasa beri kekuatan pada semua walau di mana kita berada. Minta pada Dia agar sentiasa ikat dan tsabatkan hati-hati kita dalam perjuangan mengejar redha Dia. Jazakumullahu khairan katheera atas segala-galanya. Kalian banyak mengajar. I never regret to know all of you, because from there, I found Him :)

Bertebaranlah kalian atas muka bumi ini. Laksanakanlah tugas kita masing-masing. Genggam perjuangan itu erat-erat. Tunaikannya agar suatu hari nanti, ia mampu menjadi bukti cinta kita pada Dia di padang mashyar kelak. Ini bukan main-main, tapi ini cita-cita kita yang kita dukung bersama.

Sentiasa ingatkan satu sama lain. Jangan tinggalkan sesiapa. Bawa semua ke arah Dia! Di sini, tiada isu pentingkan diri sendiri, sebab Allah tak suka mereka yang pentingkan diri sendiri. Di kala sekeliling kita kabur, tak tahu mana satu Islam mana satu jahiliyyah, doalah pada Dia, tunjukkan yang benar. Imbas semula kisah-kisah perjuangan Rasulullah, dan jangan lupa love letter kita. insya'Allah, semoga Allah kembalikan kita pada-Nya dalam kalangan mereka yang beriman dan mati syahid!

:)


Tuesday, July 10, 2012

gulp

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, alhamdulillah.

Hari ini Allah bagi satu ketukan setelah lama sangat tak diketuk.
Pada mulanya, saya nak cakap, "Kenapa aku?"
Tapi kan, satu ketukan yang menyedarkan diri ini tanda Allah sayang taw! :)

Mungkin kadang-kadang kita kuat beri alasan, itu ini, sana sini, itu macam,
macam-macamlah,
Kita tahu saje itu satu alasan, are you really sure you have solid reasons, or you just make up those excuses?
Nak cakapnya, Allah tahu hati-hati kita.

Semakin kita lari dari pengetahuan Allah, percayalah kita tak akan mampu lari pun.
Sebab Allah itu ada di mana-mana.
Nak main hide and seek with Him?
Please give up yourself because for sure, you are going to LOSE.

Kembalilah kepada Allah, dengan sepenuh penyerahan,
betul-betul meletakkan hidup kita di tangan Dia,

saya percaya, apabila Allah ketuk,
itu maknanya Dia sayang kat kite.
Selalu je Allah ketuk, cuma saya je yang tak perasan.

Dari Nawas bin Sam’an r.a. dari Nabi Muhammad saw., beliau bersabda, “Kebaikan adalah akhlak yang baik, sedangkan dosa adalah segala hal yang mengusik jiwamu dan engkau tidak suka jika orang lain melihatnya.” (Muslim)


Mintalah fatwa daripada hati.



So, stop worrying.
Go to Him, and let Him to help you.



Monday, July 09, 2012

T_T

Assalamualaikum :)

Sejak akhir-akhir ini, kalau perasan lah kan, banyak post entries saya guna awak awak kan?
Saya hanya mampu berkongsi, tapi saya tahu Allah jua yang akan memegang hati-hati, Allah juga yang mampu menyentuh hati-hati.

Awak awak itu saya tujukan untuk mereka semua, sama ada yang pernah saya jumpa, ataupun mereka yang saya tak pernah jumpa. Untuk awak semua lah! :)

Mesti semua selalu dengar kan satu hadis ini. Tapi saya nak share jugak!

Daripada Abu Hamzah Anas ibn Malik r.a., khadam Rasulullah SAW, daripada Nabi SAW, Baginda bersabda: Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri. (Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim)



Mungkin susah kan nak buat macam hadis kat atas.
Tapi, saya nak cuba buat jugak!
Sebab itu, saya nak kita, saya, awak, sama-sama jaga each other.
Demanding tak saya?


insya'Allah, jom kita buat sama-sama,
sebab Allah kay :)

Sunday, July 08, 2012

insya'Allah :)




Assalamualaikum:) Awak sihat?

Tahu tak apa antara perkara yang best yang Allah bagi time saya kat KMB?

saya sayang mereka :)



Hehe, saya ada akhawat-akhawat saya! Mereka ini lain daripada yang lain. Ada sorang tu, sangat-sangat suka melawat bilik ktorg. Hehe, dia nak check, ktorg tengah buat apa. Tengah tidur ke, kalau tidur, dia nak kejutkan. Ada juga yang datang, bila ktorg tak pergi kelas. Nak check, ktorg dah makan ke belum, sihat ke tak ni? Ada jugak yang selalu ajak riadah. Kadang-kadang, kalau rajin, joinlah. Tapi selalunya memang nak riadah sebab akhawat ajak kan.

Kadang-kadang kan, bila hati saya tengah gersang, Allah hantarkan akhawat-akhawat ini untuk buat hati saya basah. Kadang-kadang, bila kita malas baca buku walaupun tahu diri ini tak banyak ilmu pun, tapi disebabkan akhawat itu tahu banyak, kita nak merajinkan diri baca buku. 

Ada orang pernah cakap, bila pandang mata akhawat, kita boleh cakap, "Aku tahu apa yang ko rasa". "Aku tahu apa yang ko busy kan". "Aku tahu kita menanggung benda yang sama". "Aku tahu kita tengah buat kerja yang sama". 

Kalau akhawat penat, kita tahu dia penat sebab apa. Penatnya lain daripada yang lain. 

Allah hantar akhawat-akhawat untuk kuatkan diri masing-masing. Tapi kan, kalau saya takda awak, saya tak tahu macam mana. Sebab saya tak sekuat Rasulullah, dakwah baginda bermula dengan seorang. Tapi kan, walau saya tak kuat mana, banyak je kelemahan, saya nak buat apa yang Rasulullah buat. Saya nak sambung perjuangan Rasulullah. Sebab saya tahu saya ada Allah. Sebab saya tahu saya ada akhawat-akhawat saya yang akan sama-sama bertebaran di bumi ini.

Ada orang, Allah perlukan dia di sini. Ada orang, Allah perlukan dia di situ. Boleh jadi sebab dia lebih kuat, jadi Allah perlukan dia di sana. Tapi tak bermakna yang lain lemah.

Semuanya terpulang pada amal kita. Iman kita. Kerja dakwah kita.

Ingat lagi tak, kita sama-sama. Macam-macam lah. Mungkin semua orang boleh amek masa sikit untuk rewind balik. Apa ek selama ini, insya'Allah yang kita dah buat untuk agama Allah ni?

Tak kisahlah di mana kita, kena sentiasa ingat.
Perjuangan kita SATU.
Matlamat kita SATU.
Saf-saf kita SATU.

Saya sayang akhawat-akhawat saya. ( expressive tak? )
Awak tetap akhawat saya
sampai bila-bila,
insya'Allah :)

Bukan sebab saya expressive,
atau awak emotional,
tapi sebab Allah yang menyatukan
hati-hati kita.

Alhamdulillah,
Allah beri awak
untuk ingatkan saya yang lemah ini.

Saya nak berpimpinan tangan 
dengan awak
sama-sama buat kerja dakwah ini
sama-sama melangkah ke syurga.
Semuanya sebab Allah dan Rasulullah 
:)


 


  • cuma janji ngan saya boleh?
  • janji, tolong bagi semangat kat yang lain macam saya
  • they need support
  • janji ngan saya jumpa adek adek dan cakap, memang Allah akan bantu orang yang tolong dia
  • sebab saya tak mampu nak janji ngan diaorg
  • janji ngan saya untuk tak tinggalkan pun orang lain..selalu ingatkan
  • sebab nanti diaorg tercari cari, mana akhawat yang kata kita ni sekali
  • janji ngan saya, ingatkan saya kalau saya turun atau lari




     awak tahu, awak buat saya sebak.






    p/s: saya nak kita sama-sama kuat. Allah sedang menguji kita semua. Sama ada kita sedar atau tidak. Let's do something on that. Insya'Allah :)
    "

awak, awak!!!

Assalamualaikum:) Awak sihat?

Awak,
Saya sayang awak sangat-sangat
Maafkan saya atas kelemahan diri saya

Saya sangat lemah
Sangatlah lemah
Kalau awak tengah bersedih,
Walaupun saya nak buat macam-macam untuk buat awak gembira balik,
Untuk awak senyum balik,
Tapi saya tak mampu,
Kalau bukan tanpa kehendak Dia

I wish that
I might can give up mine
For yours
But I don't really know
Can I really do it?
Sincerely
Without any doubt

I wish that I can see your smile back
But I know
The strength does not lie within me
I'm not the cause for you to be happy
It is only Him that can do it
Perfectly!

Oleh kerana itu,
Sebab saya sangat lemah
Saya sangat serba kekurangan
What can I really do is,
Give you to Him
Serahkan awak pada Allah

Saya tiada kuasa untuk menghilangkan kesedihan awak
Mungkin juga saya tidak bermaya
Tersangatlah lemah
Tapi insya'Allah,
Saya nak temankan awak
Temankan awak
Untuk kita sama-sama tempuhi perjalanan ini

Let's finish the race together!
Kalau saya terlupa, ingatkanlah saya
Ketika saya lemah, salurkan saya pada Allah supaya saya jadi lebih kuat
Ketika awak lemah, insya'Allah saya pun nak buat begitu.

Saya dan awak

Seorang mukmin itu hidupnya sentiasa tenang,
Tidak berduka cita apabila sesuatu luput daripadanya,
Dan juga tidak terlalu gembira apabila sesuatu datang kepadanya.
(57:23)

Mungkin hari ini saya kuat,
Boleh jadi dengan izin-Nya esok saya lemah.
Jadi, kita saling memerlukan
Sebab Allah tahu hamba-hambaNya mudah lupa.

Awak, awak,
"Hairan sungguh urusan orang mukmin itu, bahawa semua urusannya baik belaka; perkara ini tidak akan didapati dalam diri seseorang kecuali pada orang mukmin. Iaitu apabila dia mendapat kebahagiaan maka dia bersyukur dan bersyukur itu baik baginya; apabila dia tertimpa musibah maka dia bersabar dan bersabar itu adalah hal yang baik baginya. "(Riwayat Ahmad)

Awak, awak,
Jom sama-sama kita jadi orang mukmin nak?
The race never ends,
It's still not the end yet,
Because we have not reached the Jannah yet.

Awak, awak,
Allah sayang sangat kat awak.
Saya harap Allah sayang kat saya.
Hehe:)
 Kalau dulu, kita selalu share pasal Dia.
Bila cakap pasal Dia, ada banyak reaksi kan.
Sedih ada,
Happy pun ada,
Semua jenis feeling ada!
Sebab Dia tersangatlah dekat dalam hidup kita.
Lagi dekat daripada urat leher kita.

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya, " (50:16) 

Kadang-kadang, saya suka tengok awan.
Luas langit terbentang.
Semuanya yang indah Dia sediakan untuk kita.
Sayang tak Dia pada kita?
Tengoklah diri kita.
Mungkin pada pandangan manusia, kita banyak kekurangan.
Tapi tahu tak, kita ini sebaik-baik manusia kalau kita bertakwa pada Dia.
Lain sungguh kan cara Allah menilai kita.

Pernah awak tengok sekeliling awak?
Cuba perhatikan, 
Apa yang ada?
Keluarga
Kepandaian
Kawan-kawan
Harta
Kasih sayang
Kecantikan
(p/s: Awak tahu tak awak tu cantik? )
Kalau nak list, haha
Tak cukup
dan tak terkira
dan juga mungkin kita tak sedar pun

Awak, awak
Bersyukurlah dengan apa yang ada
dan juga bersabarlah dengan apa yang menanti

Awak, awak
We never be a loser
As long as we submit ourselves 
Fully to Him

Saya tak nak diri saya jadi loser
Saya pun tak nak awak jadi loser
Manusia mungkin nampak kita ini loser
Tapi percayalah dengan janji Allah
Dia akan menjadikan orang-orang mukmin
as the Winners.

Saya sayang awak sangat-sangat
Saya harap saya dapat jumpa
"Miss I" dalam
rasa sayang tu.
insya'Allah :)





mood: kalau awak perlukan saya, cakaplah. saya mungkin tak mampu, tapi saya tahu Allah Maha Berkuasa :)


Friday, July 06, 2012

banyak dah

Tiba-tiba teringat, sambil mendengar lagu ini, 

Kita cakap Allah itu baik hanya waktu kita dapat result best je ke?
Kenapa ye jadi macam itu?
Sedangkan banyak dah yang Dia bagi.

Alangkah Maha Penyabar Allah itu, Maha Pengampun Tuhan kita,
Di kala kita tersungkur buat kali yang entah keberapa, Dia memberi jalan keluar.

Banyak kali sudah. 
Lupakah sudah?

Welcome back!

Assalamualaikum:) Semua sihat? :)

Hari ini saya nak bercerita. Baca dengan penuh sabar ye.

Watak yang saya nak cerita hari ini , saya namakan dia G okay. Rasanya semua orang tahu, apa the latest news for right now? Especially untuk budak-budak Banting. 

Tertarik dengan apa yang G cakap.

G bersyukur alhamdulillah sangat-sangat dengan apa yang Allah bagi. Memang waktu B inform pasal news tu, kecuakan menyelubungi diri G. Penat G berfikir, agak-agaknya apa yang Allah sudah sediakan untuk dia? 

G rasa sangat-sangat tak layak. Sering kali menodai dirinya dengan kesumat jahiliyyah yang dulu dianggap sudah hilang, tapi sebenarnya masih melekat di hatinya. Tertipu dan tertikam dengan mujahadah yang tidak seberapa itu. Tahu itu salah, terdetik dalam hati itu salah, tapi masih menyenangkan diri, takpe, ini kali terakhir. Lepas ni tak buat lagi dah.

Tanpa disedari, G semakin lena dalam dakapan jahiliyyah itu. Sehinggalah Allah menyapanya hatinya, mengusik hatinya, mencuit jiwanya, bermain sebentar dengan perasaan cuaknya, tidak disangka-sangka, itu rupanya hikmah di sebalik pemberian itu.

Mungkin G perlukan pemberian ini untuk kembali pada Dia Yang Maha Esa. Sebab Dia tahu, G takkan mampu hadapi kalau Dia beri yang lain. G tengok, orang lain dapat benda lain, mestilah, aturan Allah untuk semua orang adalah cantik. tersusun sudah. cuma kita je kena pilih, mahu mengikut fitrah atau lari sekencang mungkin dari fitrah tersebut.

Awal tadi, G sudah menenangkan diri, "If u don't get what u want, always remember, this is dunya. U still have to work for the akhirat! ".

But alhamdulillah, i don't know whether G gets what G really wants, or what G really needs.

Okay, reflect to the situation above,

Ilah rasa, kadang-kadang, kita ni tak betul-betul bersyukur dengan apa yang kita ada. Bila nampak mereka yang di atas, kita merasakan, "Wah, bestnye mereka!" Bila nampak mereka yang di bawah, "Wah, bestnyer mereka diuji Allah!". Haha, manusia takkan pernah puas.

Kalaulah ilah tak join tarbiyyah, takkan pernah tahu erti bersyukur tu ape. Takkan pernah sedar yang walau apa pun yang terjadi dalam hidup kita, itulah yang terbaik untuk kita.

Even kita sendiri tak boleh nak cakap, Allah baik kalau Dia bagi apa yang kita nak, and Allah itu tak baik kalau Dia tak bagi apa yang kita nak. 

Get yourself to the celupan iman.

"Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri, "

 (57:22-23)

Ambillah pemberian ini sebagai satu ujian. Nikmat pun ujian, musibah pun ujian.
Mungkin Allah atur begini. supaya. kita. kembali. kepada. Dia.

Sudah lama mungkin kita futur, sudah lama mungkin kita tak menangis sebab Dia, sudah lama mungkin kita bergelumang dalam lumpur jahiliyyah itu, sudah lama mungkin kita tak menepati "date" bersama-Nya.

Dia rindu kita semua.

So,
Now,
He wants to bring us back to Him,
(Dia mahu bawa kita kembali pada Dia)

mungkin
melalui nikmat ini,
mungkin juga melalui ujian ini.

Let's move on to another battlefield together! :)
Perjuangan kita masih jauh. Selagi kedua-dua kaki tidak berada dalam syurga, jangan berhenti berusaha.

welcomeback comments, welcomeback graphics

mood: Welcome back to His side, again!

note: sudah sujud syukur? atas segala pemberian Dia pada kita selama ini? hehe :)
jazakillah khair katheera...

Wednesday, June 13, 2012

Kalau nak, buat cara nak!

Assalamualaikum:)
Apa khabar semua? Semoga semua yang ilah sayang sentiasa dalam keadaan sihat dan dirahmati Allah:)


Dearest a princess that has turned to a slave,

Tahu tak, seorang mukmin akan sentiasa dihimpit oleh dua tarikan.
Tarikan pertama, tarikan iman. Kalau bukan tarikan iman, maka tarikan syaitan lah yang menguasainya.
Ayyo! Kalau nak tengah-tengah boleh tak? Mungkin hati kecil kita berkata begitu kan. Yelah, kadang-kadang nak guna jalan ni kejap, bila rasa boring, nak guna jalan yang ni pulak lah. Haha... Sila gelak pada diri sendiri. Dah suluh benderang Allah cakap dalam Quran, tapi saja buat tak faham ye.



"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" (2:208)

Tapi kalau faham pun, kadang-kadang kita saja je buat-buat tak tahu. Owh, ada eh ayat camnie? *sambil menggaru-garu kepala yang tak gatal tu* Aish, kalau macam ni, bukan pencinta terhebat la kita. Cakap je cinta Allah, nak kejar redha Allah, tapi kata-kata cinta sahaja tidak cukup untuk memanifestasikan cinta sejati la! Cinta itu kata kerja. Harus dibuktikan dengan perbuatan. Pengorbanan mungkin. Walaupun sakit, pahit, rasa macam nak naik gila jadinya ! Tapi demi memanifestasikan cinta pada Allah Yang Esa, harus perlu untuk berkorban!

Pernah tak, sekali, even sekali dalam hidup, bila kita start nak futur, nak buat apa yang Allah tak suka, kita terfikir pasal Rasulullah? Tahu tak sekarang kita dapat Islam ni hasil penat lelah sape? Hasil usaha Rasulullah & para sahabat taw. Sedar tak? *sila sedar semua!* Pernah time kita solat, ada orang letak usus perut unta atas badan kita? Pernah tak kita berdoa yang baik-baik untuk orang yang dah baling batu kat kita sampai kaki kita mandi darah? Pernah tak? Hush, tak sedar di untung lagi ke? Rasulullah yang sangat-sangat Allah kasihi tu dah alami banyak sangat, cemuhan, tentangan, kena ugut bunuh, macam-macam. Tapi baginda Rasulullah s.a.w. (sila selawat sekarang) sanggup! Demi siapa? Ummati ummati ummati! Tahu tak kita ni umat Rasulullah s.a.w.?

Cuba kita fikir, takkanlah kita nak meruntuhkan segala usaha dakwah yang Rasulullah buat, just semata-mata nak ikutkan sangat jahiliyyah kita? Ya Allah! Nikmat sangat ke buat dosa tu? Besar lagi kot nikmat syurga tu.


"Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka." (13:35)


"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin." (55:56)


"Mereka tidak mendengar perkataan yang tak berguna di dalam syurga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka rezkinya di syurga itu tiap-tiap pagi dan petang." (19:62)


"Dan mereka mengucapkan: "Segala puji bagi Allah yang telah memenuhi janji-Nya kepada kami dan telah (memberi) kepada kami tempat ini sedang kami (diperkenankan) menempati tempat dalam syurga di mana saja yang kami kehendaki; maka syurga itulah sebaik-baik balasan bagi orang-orang yang beramal." (39:74)


Tahu tak banyak lagi sebenarnya? Bacalah terjemahan Al-Quran. Carilah. Banyak lagi ayat-ayat pasal syurga yang Allah rakam untuk kita taw. Don't believe it? Challenge yourself to figure them out la! 


Kalau nak Allah, buatlah cara nak. Jangan asyik-asyik nak cari alasan. Ingat alasan itu boleh tegakkan Islam dalam diri? Teringat kata-kata seorang sahabat yang comel, 


"We have to work harder for Allah!"

Okaylah tu. Sit down properly and muhasabah balik. Once you already know what's the problem, go quickly and find the solution. Don't waste time anymore. Get your job done! Because Allah and His Prophet are waiting for us. In His jannah! :) Semoga Allah pilih awak, saya, dan mereka untuk menjadi tetamu agung dalam syurga-Nya! 

nak senyum macam ni bila masuk syurga Allah nanti! mahu?

p/s: tak terliur ke dengar pasal syurga? :)







Wednesday, March 14, 2012

syurga:)

Assalamualaikum :)
Apa khabar?
Alhamdulillah, hari ini Allah bagi lagi peluang untuk bernafas dan kembali menyembah Dia secara total. Kadang-kadang, kita terlupa sejenak, bahawa Allah sedang memerhatikan kita. Hidup di dunia ini hanya sementara dan semua ini nanti akan ditayangkan semula di padang mashyar.

Kadang-kadang, susah kan nak dapat perasaan malu itu, tak nak buat dosa sebab malu pada Allah. Susahnya :( Sebab itulah, bagi ilah yang alhamdulillah Allah bagi perasaan 'best' itu awal, ilah kena mencari lagi.

Hihi:) Ilah ada misi besar nak buat! Semoga Allah meredhai segala usaha kami...
Nak masuk syurga, sebab nak jumpa Allah & Rasulullah:)

Jom sama-sama kita menantikan pertemuan dengan Allah...
Jaga diri, jaga iman. Ingatlah dunia ini hanya permainan, akhirat itu yang kekal abadi...


Saturday, February 04, 2012

believe it or not?

Assalamualaikum, sahabat-sahabat sekalian!

Alhamdulillah, hari ini Allah bagi something best lagi! Suka bila ilah tengok fb status sahabat-sahabat ilah. Walau apa jua ketentuan Allah dalam hidup mereka, mereka mula menyedari ada hikmahnya atas segala yang berlaku. Memang betul! Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

Ilah nak share,

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (2:216)

Mungkin kita rasa benda tu yang terbaik untuk kita, tetapi sebenarnya Allah tahu benda tu buruk untuk kita. Jadi, Dia bagi something else for us. Alhamdulillah, Allah sentiasa ada untuk guide kita, kan!

Analogi begini,
Hmm, hanya pembuat kereta mahupun pencipta kereta yang tahu membaiki kereta tersebut.
Jadi, hanya Allah iaitu pencipta dan Tuhan kita yang tahu pasal kita.
Oleh itu, jomlah kita hidup berdasarkan aturan Allah..

Usually, people always say, "Mom knows best".
But actually, "Allah knows best"!!!

So, no matter what you're having or facing right now, just smile and bear in mind that He's testing you right now. To test whether you are beriman or not..
You don't believe it? Hmm, read this:

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? (29:2)

Have faith in Him!








Friday, February 03, 2012

wrong perception!


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum, sis!

Kaifa imanuki (apa khabar iman anda?). Insya'Allah, semoga iman kita sentiasa menaik dan tidak
berkurang. Hari ni ilah nak share satu benda.

Hmm, rasa macam Allah tu cool sgt! Dia bagi jawapan on the spot.
Tadi kan, ilah tanye sorang akhawat ni,
"Macam mana nak tahu dugaan yang Allah bagi tu hukuman ke ujian eh?"

Sebab ilah tengah mengalami something yang tak best!

Memang Allah hantar sahabat tu dengan jawapan,
"Kita kenalah bersangka baik dengan Allah, kan".

Dush! Kena sebijik.. Haha..
Alhamdulillah, Allah masih sayang Ilah.
Sebab tu Dia bagi jawapan macam tu..

Jom tengok hadis ni. Syok sgt!

Dari Abu Hurairah ra. Berkata, bersabda Rasulullah saw. : Allah berfirman : “Aku tergantung pada prasangka hamba-Ku, dan Aku bersamanya jika ia mengingat-Ku; jika ia mengingat-Ku dalam jiwanya, maka Aku mengingatnya dalam diri-Ku; dan jika ia mengingat-Ku dalam lintasan pikirannya, niscaya Aku akan mengingat-Nya dalam pikirannya kebaikan darinya (amal-amalnya); dan jika ia mendekat kepada-ku setapak, maka aku akan mendekatkannya kepada-Ku sehasta; jika ia mendekat kepada-ku sehasta, maka aku akan mendekatkannya kepada-ku sedepa; dan jika ia mendatangi-Ku dengan berjalan, maka Aku akan menghampirinya dengan berlari. (Hadits riwayat Bukhari dan Muslim).

Ilah teringat satu cerita pasal seseorang ni. Dia seorang Islam tapi sudah murtad.
Sekarang dia menjadi jurucakap (kind of promoter) for Kristian.
Apa yang ilah terkilan, ialah bila dapat tahu yang sebenarnya one of reasons why she's murtad sebab dia rasa Allah menghukum dia dengan kemiskinan dan kesusahan yang dia dapat. Sampaikan dia doubt, is Allah really exist?

When we don't understand thoroughly about Islam, we'll start to question everything.
Sedangkan Allah ingin menguji kita. Kan hidup kita di dunia ni satu ujian, to test whether we are beriman or not. (67:2)

Kalau dulu, sahabat Rasulullah risau bila Allah dah lama x turunkan ujian.
Mereka menanti-nanti ujian daripada Allah, sebab melalui ujian tersebut, mereka makin
dekat pada Allah.

Pernah dengar x,
"Allah bagi kita ujian sebab Allah rindu nak dengar rintihan suara kita".
Sweet x Allah tu? Ilah rasa, sgt2 comel n sweet Allah tu!

Sebenarnya, ujian mahupun kesenangan,
semua tu ujian daripada Allah. Sebab tu, sebagai orang mukmin, kita kena bersyukur bila dapat nikmat, dan sabar atas dugaan yang Allah bagi.
Allah tengah nak bagi kita pahala tu. Atas kesabaran kita!
Yang penting, semoga Allah redha dan merahmati hidup kita!



video

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna


p/s: Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata. Syaitan lah yang hasut kita mcm2 kan..
Hanya iman yang kuat pada Allah mampu mengalahkan tipu daya syaitan yang lemah tu!
So, tunggu apa lagi? Jom lancarkan perang pada syaitan!